MURAL/LOCAL 2021 · Sara Mono + Serdas

11.09.21 - 19.09.21

Jiser presenta la cinquena edició de MURAL/LOCAL, un projecte artístic que cada any intervé el mur de 80m2 situat al pati interior de la Cooperativa d’Habitatges Bac de Roda (Avinguda Diagonal 105) amb una obra que visibilitza i promou el debat entorn de realitats rellevants a la regió Mediterrània.

Per primera vegada, la intervenció mural que impulsa el projecte MURAL/LOCAL serà el fruit d’una convocatòria internacional oberta i del treball col·laboratiu realitzat en residència creativa a Barcelona per dos artistes de diferents procedències: Sara Martínez (aka Sara Mono), nascuda a Castelló el 1998; i Fares Yessad (aka Serdas), nascut el 1987 a la ciutat algeriana de Bejaïa.

El resultat es mostrarà al públic els dies 18 i 19 de setembre, en el marc dels Tallers Oberts del Poblenou i la Festa Major del barri. Durant aquestes jornades, MURAL/LOCAL desenvoluparà també un programa d’activitats per a públic adult i familiar que permetrà als visitants tenir una experiència de connexió directa amb la creació artística.

Aquest any, MURAL/LOCAL planteja com a eix temàtic l’exploració del mur com a frontera -política, ideològica, imaginària, simbòlica, militaritzada i de trànsit- que ha pres nous sentits en el context de la crisi de la Covid-19. La pandèmia ha esdevingut argument per legitimar la perpetuació i el reforç de les restriccions, entre d’altres, a la lliure mobilitat. Davant d’això, ‘el mur en blanc’ pren vida per activar la consciència crítica i articular múltiples resistències que possibilitin el combat d’aquestes desigualtats.

A més a més, MURAL/LOCAL s’incorpora en aquesta edició al projecte ‘Sabers Migrants’. Iniciat el 2017 per l’equip ‘Sabers Compartits’ de la Universitat de Barcelona, compta des de desembre de l’any 2020 amb la participació de Jiser i Azimut. Junts constitueixen un col·lectiu d’activistes, artistes i investigadores que planteja crear espais de reflexió crítica per visibilitzar i combatre els mecanismes que legitimen l’exercici de la discriminació i el racisme que travessa a les persones migrants.

_

MURAL/LOCAL compta amb la col·laboració i suport de més d’una desena d’institucions i entitats: la Universitat de Barcelona, Azimut, el Collective220, el Casal de Barri Bac de Roda/Poblenou, el Centre Cívic Can Felipa, la Cooperativa d’Habitatges Bac de Roda; l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’OSIC de la Generalitat de Catalunya, la Càtedra UNESCO pel Diàleg Intercultural a la Mediterrània de la URV, l’IEMed i la Xarxa Espanyola de la Fundació Anna Lindh.

Fares Yessad, aka Serdas
Nascut a Bejaïa i format en Belles Arts a Alger, on es va especialitzar en escultura, va començar a explorar el muralisme en espais de diferents ciutats algerianes. Conegut amb el nom artístic de ‘Serdas’, Yessad també és cofundador del col·lectiu LIKIP.

Entre els seus treballs destaca la sèrie mural que va desenvolupar per al Tricontinentale de Dakar el 2015 i la intervenció de ‘Friche la Belle de Mai’ a Marsella el 2017. El seu qüestionament dels usos d

e l’espai públic culmina a “Alger en un bucle”, un audiollibre il·lustrat que narra un viatge urbà a través de la ciutat el 2018.

Actualment, viu a la regió de París, on treballa en projectes relacionats amb la memòria col·lectiva i la migració a través d’intervencions en espais urbans.

Sara Martínez, aka Sara Mono
Artista visual amb obra gràfica, pictòrica i fotogràfica va realitzar la seva primera exposició individual a La Galeria el 2018, any en què també va participar en el festival ultrasons al Pop Up Art a Castelló. El 2019 va rebre una beca Promoe per seguir la seva formació acadèmica a Santiago de Xile, abans de graduar-se en Belles Arts a la Universitat Politècnica de València el 2020. El mateix any participa en l’exposició virtual col·lectiva del projecte ‘Mi Casa’, de la Galeria Álvaro Alcázar a Madrid i és distingida per la seva codirecció del projecte multidisciplinari ‘Ningú morirà després de mi’ presentat al ‘IV Cicle Migrats’ del Centre del Carme de Cultura Contemporània de València.

Actualment, la Sara està centrada en les intervencions de gran format, representacions que evoquen la quotidianitat de contextos perifèrics i col·lectius des d’allò femení, la intuïció, la màgia, allò sensible i sensorial.